MARCH 5, 2017 / EUROPE, TRAVELS, UNITED KINGDOM

THE MAGIC AND WONDER OF PLANES

One of the biggest passions I got from my dad when I was a little girl was the passion towards airplanes, especially military airplanes.

You would think that it is an uncommon passion for a girl. But, when you are surrounded at home by hundreds of models airplanes, from different types and periods, tools for creating the same ones, books and encyclopedias for military aircraft, will make my passion towards airplanes more understandable.

My father’s hobby was something that I admired, since the first attempts of helping him out making them, to visiting aircraft museum and attending airplane meetings across the world. Just like my father used to take me to those location, when he came to London I took him to the Royal Air Force Museum London, commonly called RAF museum, on a visit in which we both enjoyed.

Situated in North London, the Royal Air Force Museum has a fantastic collection of airframes, artefacts, uniforms, and displays in over four halls. Opened in 1972 by Her Majesty the Queen the RAF Museum has over 100 aircrafts from around the world.

I won’t bore you with facts and information for this flying giants that belong to the history, I will let you take a look at the photos from our visit. And if you want more information you can contact me.


Во светската туристичка понуда веќе некое време е воочлив новиот тренд на бутик хотели, сликовито име кое сугерира дека се работи за мали, интимни простори, со специфична понуда и уредување, како и индивидуален пристап кон секој гостин со што значајно се разликуваат од стандардните хотели во кои гостинот често е само број.

Денес Ве водам на ручек во бистро барот на  Хотелот Бела куќа, софистициран бутик хотел сместен во прекрасна градба која асоцира на архитектура со вековна традиција во Битола. Дефинитивно еден од најшармантните хотели во Македонија, место каде што духот на времето совршено се соединува со модерната удобност и одличната услуга за гости со истенчен вкус, кои се навикнале на врвна, персонализирана услуга и елегантна удобност.

За мене гастрономијата е уметност. Секогаш сум на страната на на храбрите, иновативните и препознатливите. Оние кои се своевиден светилник кои покажуваат правец, даваат надеж и повикуваат на следни гастрономски патувања, кои другите се обидуваат да ги следат.

Кога станува збор за гастрономската понуда, Белата куќа ќе ги исполни очекувањата на сите хедонисти и ќе им остане во најдобро сеќавање.

Во Белата куќа квалитетот е над квантитетот. Тие во секоја чинија ги носат благодетите и на Медитеранот и на националната кујна, но и на познатите Европски специјалитети. И ако љубовта доаѓа преку желудникот, тоа во Белата куќа ќе Ви го докажат со фантастичниот вкус на нивните јадења.

Освен во волшебната понуда на храна и пијалоци, гостите уживаат и во внимателно осмислениот ентериер во кои се сретнуваат традицијата и модерното време.

Ако доаѓате во Битола, Белата куќа нека биде Вашиот дом далеку од дома или ако живеете во Битола, тогаш таа без сомнение е Вашето омилено место.

Една од најголемите љубови кои ги добив од мојот татко од мали нозе е страста кон авионите, особено воените авиони.

Ќе си речете тоа е чуден спој за едно девојче. Но, кога дома сте опкружени со стотици макети и модели на авиони од разллични временски периoди, прибор за изработка на истите, книги и енциклопедии за военото воздухопловство, тогаш ништо нема да Ви биде чудно.

Хобито на татко ми беше заразно и за мене, од првите обиди да му помагам при изработка на моделите, па се до посета на воздухопловни музеи и познати аеро митинзи низ светот. Како што татко ми ме водеше од малечка на такви локации, така при неговата посета во Лондон јас го одведов во The Royal Air Force Museum, или на кратко RAF Museum.

Лоциран во северен Лондон, RAF има фантастична колекција на авиони, артефакти, униформи поставени во 4 хали. Отоврен е во 1972 год. Од Нејзиното Височество Кралицата, RAF е дом на повеќе од 100 авион од различни страни на светот.

И нема да Ве заморувам со факти и податоци за овие летечки џинови кои им припаѓаат на историјата, ве оставам да ги погледнете фотографиите од нашата посета и доколку сакате повеќе детали и информации, можете слободно да ми пишувате на мојот мејл.