FEBRUARY 19, 2017 / LIFESTYLE

THE IVY…STARDUST IN THE AIR

London’s restaurant scene is one infinity palate of delicious jewels, that people all around the world talk about and dream that one day they will be able to get on the guest list, and enjoy a visit in one from the many exquisite restaurants.

But, when the plates get emptied, and the bills paid, there is a moment when you realize that the top isn’t the top if The Ivy isn’t on it. The gastronomic icon of London is situated in the West End, just a couple of feet from the many theaters.

The food is delicious without ambitions to be extravagant, on the contrary it sticks with traditions and the flavors of French and English cuisine, the service is always excellent and the ambient cannot be compared with anywhere else. All of this would have been enough if there wasn’t the dust of fame in the air.

The list of stars that have enjoyed the food here is long. From the golden times of the British glamour of Laurence Olivier, Vivien Leight, Harold Pinter, to famous couples such as Tom Cruise and Nicole Kidman, Madonna, David and Victoria Beckham, Angelina Jolie, Kate Hudson…that is why the queues for reservation here are long and some what impossible.

In the Ivy, princess Diana celebrated her birthdays…and it may sound cliché, but the list for who hasn’t been here is shorter, than the one which is who has been here behind the stained glass windows that are characteristic for this restaurant.

 

This year The Ivy celebrated it’s 100 years anniversary since it has been opened, and for this occasion they created an iconic menu. For example the dessert is inspired by the stained glass windows. There haven’t been any major redecorations in the restaurant since its opening. And the bronze door from where you enter has been there since day 1, and it is considered as one of the most iconic doors in London. They may open new famous restaurants in London, but the standing ovations for the Ivy will always be there.


Лондонска ресторанска сцена е една бескрјна палета на гурмански скапоцености, за кои луѓе од целиот свет шепотат и сонуваат во надеж дека еден ден ќе можат да се најдат на листата на гости и да уживаат во посетата на еден од долгата листа на врвни ресторани.

Но, кога чиниите ќе се испразнат, кога сметките ќе се платат, останува еден миг во кој сите ќе заклучат дека врвот не е врв ако на него не е ресторанот The Ivy. Гастрономска икона на Лондон е сместен во пулсирачкиот кварт West End, на само неколку метри од многуте театри.

Храната е вкусна без амбиции да биде авангардна, напротив се држи до традициите и вкусовите на француската и британската кујна , услугата секогаш одлична, а амбиенот неспоредлив со никој. И сето тоа ќе беше доволно, ако ја немаше таа прашина на слава во воздухот.

Имињата на ѕвездите кои тука уживале во добра храна е долга. Од златните времиња на британскиот гламур на Laurence Olivier, Vivien Leight, Harold Pinter, преку славните парови на едно неодамнешно време Tom Cruise & Nicole Kidman, па потоа Tom Cruise & Katie Holmes, Madonna, David & Victoria Beckam , Angelina Jolie, Kate Hudson….затоа линиите за резервации овде се жешки и невозможни.

Во Ivy, принцезата Дајана ги слaвеше своите родендени…и можеби ќе звучи како клише, пократок е списокот на кој не бил, од оној кој се бил тука зад витражните замаглени стакла толку каратеристични за овој ресторан.

Оваа година The Ivy ресторанот слави 100 години посетоење, и за таа цел креирано е мени кои го слави овој голем јубилеј на ресторанот икона, на Лондон, како го нарекуваат. Еве на пример десертот е иснпириран од витражните стакла на ресторанот со што се внимава секој детал од неговата посебност да биде истакнат. Не се правени скоро никакви сериозни измени на неговиот енетриер од создавањето до денес, зошто тоа чувство за стил кој бил направен на почетокот од минатиот вел никогаш не избледил. И бронзената врата преку која се влегува е останата од првиот ден, со што се смета за една од најпознатите врати на Лондон. Можеби ќе се отвараат нови славни ресторани во Лондон, но стоечките овации за The Ivy ќе се повторуваат постојано.