DECEMBER 22, 2019 / LIFESTYLE

A CHRISTMAS TRADITION

There’s nothing better than going back home for the holidays, decorating the Christmas tree, spending time with family and friends, and to just be carried by the Christmas spirit. Although, I usually get overwhelmed around the Christmas period, but I am always happy to spend the holidays at home with my family.

If you’ve been following me for years, you will know that we take traditions really seriously at home. One of the many Christmas traditions (and my favorite one) is making a gingerbread house. A tradition we have in our house since 2014, and for 5 consecutive years we’ve been baking and decorating a gingerbread house. If you want to take a look at some of my previous houses than click here.

But now, let’s jump to this years team building project. The D Day is planned a few weeks ahead, because it’s a day when the kitchen turns into a bakery, and it’s a full day of work. Starting off my measuring, mixing ingredients, baking and decorating. Usually, the decorating part is what takes up the most time, transforming a plain biscuit house into a colorful house that looks like from a child’s storybook.

Another yearly tradition ticked off the list for this year, a messy kitchen, but our hearts full. I want to wish everyone a Merry Christmas and happy holidays may your holidays be filled with happiness, love, and beautiful moments with the people that mean the most to you.


Нема ништо поубаво од тоа да се вратите дома за празниците, украсување на елката, поминување време со вашето семејство и пријатели, и едноставно само да бидете понесени од празничната магија. Иако, многу често  се презаситувам од Божиќниот период, но сум секогаш среќна да ги поминам празниците дома со моето семејство.

Доколку го читате мојот блог со години, тогаш веќе знаете дека во моето семејство традициите се многу важни. Една од многуте Божиќни традиции кои ги имаме (а воедно и моја омилена) е правеќето на куќарка од бисквити или gingerbread house. Традиција која ја имаме во нашиот дом уште од 2014, и веќе 5 години правиме и декорираме gingerbread куќарка. Ако сакате да видете како изгледале некои од моите претходни куќарки тогаш кликнете тука.

Но, сега да преминеме на овогодинешниот тим билдинг проект. Денот Д е испланиран неколку недели претходно, бидејќи е ден кога ја узурпираме кујната и ја претвараме во пекара, и е процедура што трае цел ден. Започнуваме со мерење, па мешање на состојките, печење и на крај декорирање. Обично, декорирањето е она што ни одзема најмногу време, трансформирање на обична куќарка од бисквити во куќарка налик на оние од детските приказни.

Уште една годишна традиција пречкртана од листата за оваа година, растурена кујна, но срцата полни. Сакам да ви посакам на сите Среќен Божиќ и среќни празници, нека бидат исполнети со среќа, љубов и убави моменти поминати со луѓето кои ви значат најмногу.

Photography: Keti Talevska