AUGUST 06, 2017 / EUROPE, GREECE, TRAVELS

THE COMPLETE MYKONOS TRAVEL GUIDE

Mykonos is the island created by the Gods for hedonism. Since always it has been one of the most popular islands from the Cyclades, and from 5000 B.C it was inhabited and had a crucial role in trading. In the 50’s Mykonos becomes one of the most attractive spots for vacation in Europe.

A location where celebrities gather- Mykonos is the bunk of celebrity tourism, with  a bursting night life. This is an island that never sleeps. The parties start in the early hours and finish at the same time the following day. 


Миконос е островот кој боговите го создале за хедонистите. Отсекогаш важел за еден од најпопуларните острови на Кикладите, а уште 5000 години п.н.е. бил населен и имал важна трговска улога. Во 50 тите години од минатиот век Миконос станува една од најатрактивните дестинации за одмор во Европа.

Локација на која се собираат славните-Миконос е легло на селебрити туризам, дише во космополитски карактер и со бурен ноќен живот.Ова е остров кој никогаш не спие. Клабингот започнува во ситните саати, а завршува следниот ден во истото време.

Getting around:

The Island of Mykonos is 15 km long and 10 km wide. The best way to discover the island and find hidden beaches is by renting an ATV or scooter, you can literally find everywhere a place to rent them. But, if you don’t fancy driving there are public buses that depart from Mykonos town and go to the more popular beaches nearby.


Миконос е долг 15 км и широк 10 км. Најдобар начин да го прошетате островот а исто така да пронајдете некоја скриена плажа е доколку изнајмите АТВ или скутер, место за изнајмување можете да пронајдете буквално на секој чекор. Доколку не сакате да возите, тогаш можете да одите со јавни автобуси кои што тргаат од самиот град и одат до најпознатите плажи во близина.

What to do:

Chase sunsets– find your perfect spot and enjoy a breath taking moment. Our favorite sun set spot was from the windmills that are lined along the coastline or watching the sun set while having a drink in Little Venice.

 


Бркајте залези на сонце– најдете го вашето совршено место, и уживајте во прекрасната глетка. Нашето омилено место за гледање на заоѓањето на сонцето беа ветерниците, кои се протегаат по крајбрежјето или гледајте го сонцето како заоѓа додека седиш во некое од кафулињата на Little Venice.

Swimming and sunbathing– Mykonos has probably one of the most beautiful beaches I have seen in Greece so far, the water is a clear blue color. As for type of beaches if you pref calm and relaxing beaches you can go to Paraga or Ornos, and if you seek more party then Paradise and Super Paradise are the beaches that throw the best day beach parties.


Пливање и сончање– од сите мои досега посетени Грчки места, морам да кажам дека Миконос имал најубави песочни плажи, со чиста тиркизна плава боја на вода. Кога стaнува збор за типови на плажи има за сечиј вкус. Доколку саката мирна и релаксирана плажа тогаш треба да ги посетите Paraga или Ornos , а доколку сакате забава тогаш Paradise и Super Paradise, ги прават најдобрите денски забави.

Spot Petros– Petros the pink pelican is the mascot of Mykonos. You can find him wandering around the white streets of Mykonos. The moment I saw him I fell in love with him, not to mention he is pretty friendly too.


Пронајдете го Петрос– Петрос е розевиот пеликан кој е маскота на Миконос. Можете да го здогледате како се шета наоколу низ уличките на Миконос. Моментот кога го здогледав се заљубив во него.

Explore the white streets оf Mykonos– The beautiful white streets of Mykonos filled with cafes, restaurant, shops and what not are perfect for a stroll. Not going to lie, but we got lost at least a dozen times in them. But perks of getting lost was discovering pretty streets and corners. Tip: if you want to enjoy the in peace I suggest waking up a bit earlier and having them all to yourselves.


Истражувате ги белите улички на Миконос– прекрасните бели улици на Миконос исполнети со кафулиња, ресторани, продавници и што уште не се совршени за прошетка. Нема да ве лажам, но се изгубивме најмалко 10 пати во нив. Придобивка од тоа е што ќе откриете скриени слатки улички и ќошиња. Совет: ако сакате да уживате во нив, најдобро е да се разбудите малку порано и ќе ги имате улиците само за вас.


Where to eat:

Niko’s Tavern– perfect for lunch or dinner, has all the traditional Greek cuisine and fresh sea food. Located in the heart of Mykonos town.


Niko’s Tavern- одлично место за ручек или вечера, ги нудат сите традиционални Грчки јадења како и свежа риба и морска храна одлично припремени. Лоцирано во срцето на Миконос.

Pasta Fresca Barkia– has a variety of homemade pasta, that is absolutely delicious. I had the tagliatelle primavera and they were delicious.


Pasta Fresca Barkia– огромен избор на домашно припремени тестени, кои што се превкусни. Јас избрав таљатели примавера и беа одлични.

Sakis Grill House– if you are looking for something fast and a cheap eat, than this is the place. Having delicious gyros and suflaki, and probably for the best price.


Sakis Grill House– дококу барате нешто брзо и доста ефтино тогаш ова е местото. Ги имаат најфкусните гира и суфлаки и по најдобра цена.

I Scream– homemade ice cream, perfect to cool off from the heat. More than a couple of dozens of flavors you could choose from. Tip: try the strawberry yogurt flavor which is made from fresh Greek Yogurt.


I Scream– домашен сладолед, одличен за да се оладите од жештината. Има мал милион на вкусови од кои што можете да бирате. Совет: пробајте јогурт со јагода кој што е припремен од свеж Грчки јогурт.

Hope you liked this post, let me know if you would like me to write more travel posts like this.

Се надевам дека ви се допадна овој пост. Доколку би сакале повеќе вакви постови за патувања известете ме.