SEPTEMBER 25, 2017/ EUROPE, TRAVELS, UNITED KINGDOM

SCOTLAND A LAND OF BEAUTY

According to the readers of Rough Guide Scotland is named the most beautiful country in the world, and as much as that sounds pretentions compared to New Zealand, Iceland, Norway, Canada and South Africa…when the eyes see the first landscape in a country where every route is scenic, you conclude that it is true.

Although relatively small, Scotland seems as it is one continent, and do you know why? In one moment you see meadows, mountains, lakes, rivers, sea, greeneries and what not…blue sky when the fog goes away, beautiful trees and stonemasons…castles, village houses, mystique and legends, and film locations and real life stories and trucks that sell fresh fish and gastronomical restaurants.  Scotland is a pocket version of a whole continent, and in one world in it as well. This trip was amazing thanks to the great organization by the British Tourism Board, which made sure that I see the very best that Scotland has to offer.


Шкотска според читателите на Rough Guide е прогласена за најубава земја на светот. И колку тоа да звучи претенциозно споредено со Нов Зеланд, Исланд, Норвешка, Канада и Јужна Африка….кога очите ќе го видат првиот пејзаж во земјата во која секој пат е сценски фантастичен, заклучувате дека оценката е повеќе од оправдана.

Иако релативно мала, Шкотска делува дека е еден цел Континент, а знаете ли зошто? Во еден миг гледате и долини и високи планини и езера и реки и море и зеленило од кое очите засолзуваат и сино небо кога маглата и облаците ќе се подигнат за миг и раскошни дрвја и камењари….и замоци, и живописни селски куќарки, и луксузни мали пансиони и најдобрите голф терени, и историја и иднина, и мистика и легенди, и филмски локации и реални прикази на животот и кантини кои прдаваат свежо подготвена риба уловена истиот ден и гастрономски врвни ресторани во кои вкусот на храната Ве замајува. Шкотска е џебна верзија на еден цел континент, а и на еден цел свет во него.

Getting around:

Scotland is quite big, and the easiest way and the best way to see Scotland is by renting a car. That way you can see the most, and take side roads which have amazing scenery.


Шкотска е доста голема, наједноставниот и најдобриот начин да се движите низ Шкотска е ако изнајмите автомобил. На овој начин ќе можете да видите најмногу, да возите низ споредни патишта и да уживате во глетката.

Must do’s:

Whiskey tasting– Scotland is the home of Whiskey, and being the home of it Scotland is filled with distilleries. From world popular whisky distilleries to local distilleries. This trip I visited Chivas Regal and Macallan distillery. Most distilleries have tours and tasting to offer, I would highly suggest going and discovering how whiskey as made. Tip: make sure to book a couple of days in advance, you can easily book by using www.visitbritain.com


Дегустација на виски– Шкотска е татковината на вискито, па и затоа Шкотска е преполна со дестилерии. Од светски познати имиња на виски до локални дестилерии. Овој пат ги посетив дестилериите на Чивас Регал и Макалан. Повеќето дестилерии имаат тури и можност за дегустација, и би ве советувала да посетите барем една дестилерија и да видите како се прави вискито. Совет: резервирајте тура неколку дена предходно.

Look for Nessie- The myth of the Loch Ness monster, is familiar to many. So is no surprise that Loch Ness is filled with tourist and adventurers hoping to maybe find Nessie. The loch itself is beautiful and it’s worth seeing it, a couple of hours is enough to see it


Барајте го Неси– Митот за чудовиштето Неси од Лох Нес е на многумина познат. Така да не бев ни изненадена кога здогледав дека Лох Нес е преполн со туристи кои го трагаат по Неси. Езерото само посебе е убаво и вреди да се посети. Доволни ви се само неколку часа за да го видите и прошетате.

Get into the world of Harry Potter- For all Harry Potter fans, like me, this is an ultimate stop. The Glenfinnan Viaduct located in north eastern Scotland. It’s a roughly 15 minute walk from where you have to park. Tip: If you want the perfect picture you would have to do a bit of hiking to get to the top of the hill. But, it is totally worth it, and if you are lucky enough you might catch the Hogwarts Express.


Внесете се во светот на Хари Потер- За сите фанови на Хари Потер, вклучувајќи ме и мене, ова не смеев да го пропуштам. Гленфинан Виадукт лоциран во северно западниот дел на Шкотска. Има одприлика 15 минути пеш до мостот од местото каде што се паркираат возилата. Совет: Дококу сакате идеална фотографија тогаш ќе мора да попешачите малку, но на крај погледот вреди.

Walk on the beach- The seashore of Scotland is absolutely breathtaking, with all the cliffs and waves crashing. Definitely try to find a beach to take a walk and enjoy the salty smell in the air.


Прошетка по плажата– Обалата на Шкоткса е прекрасна, исполнета со клифови и бранови кои што се удираат во карпите. Дефинитивно пробајте да најдете плажа и да се прошетате.

Take the scenic route- Forget about highways, small side roads are the real deal. Drive through the country side, forests, and seashore. You won’t be able to peel of your eyes from the scenery.


Возете се по сценските патишта– Избегнете ги автопатите и одете по споредните патишта. Возете низ шуми, селца и покрај брегот. Нема да можете да го тргненете погледот од пејсажите пред вас.

Explore the castles– Scotland is filled with castles from ruins to Queens Elizabeth the II summer residence. That is why I decided to create a separate post about which castles to visit. So stay tuned.


Истражувајте ги замоците– Шкотска е преполна со замоци, од летната резиденција на Кралицата Елизабета II до рушевини. Па затоа и се одлучив да направам посебен пост за замоците, очекувајте во иднина.

Where to stay/ Каде да престојувате:

Lys-Na- Greyne– beautiful Luxury Bed & breakfast located in Aboyne just a 5 minute drive from the town center. Lovely service and rooms as well. Phenomenal breakfast made out of local products.


Lys-Na- Greyne-Одличен Luxury Bed & breakfast лоциран на само 5 минути возење од центарот на Aboyne. Одличен сервис и соби. Доручекот феноменален исклучиво со локални производи.

Loch Ness– I stayed right on the shore of Loch Ness, and my advice is not to stay in Drumnadrochit. There are only a few hotels that are pretty pricey considering the quality and service are very poor. An alternative would be to stay at Fort Augustus on the other side of Loch Ness.


Лох Нес– Drumnadrochit е доста мало село со само 4 хотели, па затоа и цените се доста високи во однос на квалитетот и услугата. Моја препорака доколку саката да спиете блиску Лох Нес тогаш во местото Fort Augustus.

Where to eat/Каде да јадите:

The Boat Inn– located in Aboyne, where I spent the second night, is the perfect place to have lunch or dinner. They serve traditional Scottish food, local beer and sweets.


The Boat Inn– се наоѓа во Aboynе, каде што престојував вториот ден. Одлично место за ручек или вечера, служат традиционална Шкотска храна, локално пиво и благи.

Quayside fish restaurant and bar– located on the port with a beautiful view of the sea, it’s the perfect lunch spot. All the sea food and fish is fresh from the sea, very well prepared.


Quayside fish restaurant and bar-Лоциран на самото пристаниште, со поглед на морето е совршено место за ручек. Се од риба и морска храна е свежо и добро приготвено.