JUNE 24, 2018 / LIFESTYLE

TOP 5 ICE-CREAMS TO TRY IN LONDON THIS SUMMER

Summer is here and London in the heat can be quite unbearable (the lack of AC in this city is astonishing). It is no secret that London has million of restaurants, bars, coffee shops etc. and all of You that have been following me for some time know that I love discovering hidden gems. In the past few weeks I’ve been out on a hunt trying out different ice-cream types from different ice-cream parlors, and sharing them on my instagram stories. Since I got a lot of questions where were the ice-creams from, or where is the best ice-cream place in London, I decided to create a post where I will share my top 5 ice-creams to try this summer.


Летото пристигна и жешкото време во Лондон започнува да е неподносливо. Не е тајна дека во Лондон има мал милион на ресторани, барови, кафулиња итн. и сите Вие што ме следите подолго вмре знаете дека сакам да откривам не толку познати места. Во последните неколку недели бев во потрага на сладолед, така да испробував различни врсти и вкусови на сладоледи од различни места и ги споделував на мојот инстаграм профил. Бидејќи добив многу прашање од кое место се сладоледите или кое е најдоброто место за сладолед во Лондон, одлучив да споделам кој според мене се топ 5 сладоледи кои треба да се пробаат ова лето во Лондон.

Original Italian Gelato — Hands down, Grom is my favorite gelato in the world. I discovered Grom few years back on a summer holiday in Italy and ever since then every time I visit Italy it is my must. Just a few weeks ago Grom opened it’s first ever flagship store on Picadilly Circus and when I saw it the happiness was real. If you are a fan of real Italian gelato, that this is the place. They offer a selection of flavors, all of which taste divine and are made from local (Italian) ingredients. My favorite flavors are strawberry, pistachio and salted caramel.

 


Без конкуренција Grom е мојот омилен италијански (џелато) сладолед во светот. Случајно го пронајдов Grom пред неколку години на летен одмор во Италија и од тогаш секоја пат кога ќе одам во Италија ми е must. Пред некоку недели Grom ја отвори својата прва продавница во Англија на Пикадили во Лондон, и кога ја здогледав среќата беше вистинска. Ако сте љубител на вистински италијански сладолед, тогаш ова е местото. Имаат голем избор на вкусови, сите направени од локални (италијански) состојки. Моите омилени се јагода, фстак и солена карамела.

 

Black Ice-cream?  — Last year the food trend was matcha everything and this year the food trend is charcoal everything…charcoal pizza, charcoal shot, lemonade with charcoal, charcoal waffle and of course charcoal ice cream. It looked so cool that I decided to go and try it, and I must admit it is good. It is coconut charcoal so it’s super refreshing and perfect for summer. What makes Soft Serve Society unique is the toppings that you can add on your ice-cream, more particular the enormous marshmallow.


Мината година тренд беше се со мача, оваа година тренд е се со активен јаглен…пица со тесто от активен јаглен, лимонада со активен јаглен, вафла од активен јаглен и се разбира сладолед од активен јаглен. Изгледаше толку кул што одлучив да го пробам, и морам да признам дека е добар. Вкусот е кокос со активен јаглен така да е освежителен и одличен за лето. Што ја прави слаткарницата Soft Serve Society уникатна е додатоците што можите да ги додавате на сладолед, поточно огромниот marshmallow.

 

Custom made ice-cream– Four Winters is an ice-cream parlor with a secret ingredient: liquid nitrogen. They create custom made ice-creams and freeze them in a few minutes right in front of you. Besides their regular flavors, every season they come up with a few limited edition flavors that are only available for a certain period of time. So this ice-cream experience is definitely worth it.


Four Winters е продавница за сладолед кој што користи специјална намирница а тоа е: течен нитроген. Прават custom сладоледи и ги замрзнуваат во само неколку миниту пред Вас. Освен регуларните вкусови, секоја сезона тие имаат неколку limited edition вкусови кои што се достапни само одреден временски период. Овај сладолед како искуство дефинитивно вреди.

Watermelon Ice-cream — This very instagramable ice-cream can be found in Dominique Ansel Bakery (which is one of my favorite dessert places). This soft serve watermelon flavored served in a watermelon piece is probably the most summery ice-cream I’ve seen. The ice-cream is home made and it is extremely tasty and perfect to cool off.


Овој сладолед е измислен за инстаграм и може да го најдете во Dominique Ansel Bakery (која е една од моите омилени пекари). Овој сладолед со вкус на лубеница сервиран во парче од лубеница е можеби најлетиниот сладолед кој што го имам видено. Сладоледод е домашен и многу вкусен.

Taiyaki — You probably remember the bubble waffle madness that happened last year, and the block long queue for the same. And while bubble waffles are so last year, this year we have the Taiyaki or as most people call it the fish shaped waffle with ice-cream. It’s a really simple dessert, but if you were a fan of bubble waffles you will like this too. Bake is the place where you can find this ice-cream and you can choose whether you want matcha or vanilla ice-cream or a mixture of both.


Вероватно се сеќавате на лудилото за  bubble waffle и огромните редови за иститие. И иако bubble waffle се мината сезона, оваа година ја имаме Taiyaki или како што повеќе луѓе ја нарекуваат вафла во форма на риба со сладолед. Едноставен десерт, ако сте биле љубител на  bubble waffle тогаш ќе ви се допадне и ова. Bake е местото каде можете да го најдете овој сладолед и да изберете кој вкус го сакате дали мача или ванила сладолед или микс од двете.

I hope you enjoyed reading this post as much as I enjoyed creating it. Let me know in the comments bellow if You went and tried some of the ice-creams and if you have any recommendations for good ice-cream places make sure to tell me.


Се надевам уживавте читајќи го овој пост колку што јас уживав да го правам истиот. Оставете коментар кој сладолед Ви се допаѓа најмногу или ако сте пробале некој од нив и доколку имате било какви препораки споделете ги со мене.