AUGUST 22, 2016 / NORTH AMERICA

BIENVENIDOS A MIAMI

 

This glowing city will be the theme for todays blog.

I am doing a throwback from December when I traveled to Miami, and while I am writing and picking photos for this post, in my head is playing the song from Will Smith…

 

 

….Party in the city where the heat is on

All night, on the beach till the break of dawn

Welcome to Miami

Bienvenido a Miami…

 

This part of Florida was not that popular until the beginning of the 20th century, when the railway was built, it became a vacation destination, and today a century forward it is a tourist destination first class with natural beauty and phenomenal parties. The true part of Miami is relaxing on Miami Beach, or more specifically South Beach. Filled with artistically arranged, dazzling cafes, attractive beaches, daily light by the Sun, and by night by the neon lights.

This city never sleeps.

 

Art Deco marks connect the past with the future in Miami. Long sandy beaches, palm trees, place for the ones who seek parties with cosmopolitan atmosphere, high end fashion stores, phenomenal restaurants and nightlife. Ocean Drive and the pedestrian zone Lincoln Road Mall are filled with art galleries, but the most graphic part for me is the Art Deco district with more than 800 building in pastel colors, lighten up with neon lights and in front of the parked cars from the 40’s and 50’s.

 

But this is not all Miami has to offer. Miami got its fame thank to the film productions, TV shows, and magazines. The beautiful parts of Miami are Coconut Groove, the streets for shopping Cocowalk, Mayfair, and Coral Gable with tiny streets and Mediterranean architecture…a place for fine and luxury living.

 

Miami attracts many emigrants from South and Central America. That mixture of nations, traditions, and cuisine. that unites sea food with tropical fruits.

You haven’t been in Miami if you haven’t spend a small amount of time in Little Havana. Salsa music is playing out loud, people are dancing, you can try Cuban cuisine, and official language is Spanish. In the domino park you will see old Cubans playing all day long domino, and if you like cigars here you will find small shops and factories for Cuban cigars, even though their production is forbidden on U.S. soil.

 

Miami is a subtropical city, with mesmerizing beaches, and warm sunny days. The best period for visiting is from December till February, in that period two big events are taking place one is Art Basel- an art fair for contemporary and modern art and the Art Deco weekend which celebrates architecture, fashion, design, art and culture of this district.


Овој блескав и заведувачки град е тема на мојот денешен блог.

Се навраќам на моето декемвирско патување во Мајами и додека пишувам и ги избирам фотографиите за овој пост на блогот ми ѕвонат во ушите звуците од онаа слаткаста нумера на Will Smith….

….Party in the city where the heat is on

All night, on the beach till the break of dawn

Welcome to Miami

Buenvenidos a Miami…

 

Овој дел на Флорида не беше популарен се до почетокот на 20 век, кога со изградбата на железницата, станува место за одмор, а денес еден век потоа важи за туристичка дестинација од 1 класа со природни убавини и феноменална забава. Вистинскиот дел на Мајами за почеток на уживањето Miami Beach, или поконкретноSouth Beach. Исполнета со уметнички уредени, блескави кафетерии, атрактивни плажи, дневно осветелена од Сонцето, навечер од неонските светла.

Ова е град кој никогаш не спие.

 

Арт Деко белезите на Мајами го поврзуваат минатото со иднината, а неверојатно убави луѓе се излежуваат на плажите преку ден, а се забавуваат до доцна во ноќта.

Долги песочни плажи, дрвореди од палми, место на кои треба да се биде виден, магнет е за љубителите на забавата кои сакаат космополитска атмосфера, дизајнерски продавници, отмени ресторани и феноменален ноќен живот. Ocean Drive и пешачката зона Lincoln Road Mall преполни се со уметнички галерии, а најсликовиот дел на Мајами за мене е Арт деко дистриктот со преку 800 згради обоени во пастелни бои со жарко светлечки неон светла и паркирани коли од 40тите и 50тите години на минатиот век.

 

Но, ова не е се што Мајами нуди. Славата ја стекнал благодарение на филмските продукции, ТВ емисиите и магазините. Прекрасни делови на Мајами се квартот Coconut Groove , улиците за врвен шопинг Cocowalk и Mayfair и Coral Gable со малите улички и медитерсната архитектура…место каде што се живее префинето и богато.

 

Мајами неворојатно ги привлекува емигрантите од Јужна и Централна Америка заради либералните закони. Тој микс на народи, обичаи и култури фасцинира. Се мешаат звуци на џез, со ритам на салса, храна која ги обединува свежите морски плодови и тропското овошје, но со зачини кои го пецкаат јазикот…сетоа тоа укажува на град замагијан од зачините и во храната и во животот.

Не сте биле во Мајами, ако не поминете време во Мала Хавана. Се свири и игра салса и преку ден и преку ноќ, бодегас (кантините) нудат кубански специјалитети, а службен јазик е шпанскиот. Во домино паркот ќе ги видите старите кубанци како цел ден играат домино, а ако сте љубители на пури, тука ќе најдете мали фабрики за скапоцени кубански пури и покрај забраната на САД да се произведуваат на нивно тло.

Мајами е субтропски град со прекрасни плажи и скоро секогаш сончеви денови, а најдобра сезона да се посети е од декември до февруари. Во тие месеци се одржуваат и два исклучителни настани: Арт Базел-саемот на совремна уметност и Арт Деко Викендот кој ја слави архитектирата, модата, дизајнот, уметноста и културата на овој значаен кварт.