JUNE 17, 2018 / EUROPE, TRAVELS

URBAN JUNGLE

London is full of places that are nothing like you’ve seen before. Sky Garden is one of those places, it is not that popular amongst tourists (when compared to other places in London) and it is a place that you go to and for a moment forget where you are. Located on the South Bank in a 37 story building, which makes it the highest garden in London.

The Sky Garden is free, but you need to book tickets in advance at least a couple of days. The garden itself is located in a skyscraper and offers a 360 view on London. If you are lucky enough to go on a day when the sky is blue and there is sun, than you will have a mesmerizing view. You can see most of London’s landmarks…Tower Bridge, Tate Modern, St. Paul’s Cathedral, the Gherkin, the Shard…

Besides the gorgeous view, there is a whole jungle going on. The garden was designed by the landscape architecture practice Gillespies. The majority of the plants are from Mediterranean and South African species, there are various of different trees, flowers and plants.

While grasping the gorgeous view you can have lunch in the Sky Garden restaurant or cool of at one of the two bars and try their signature cocktails. Since it was a pretty warm day, I decided to try some of their signature cocktails for summer and went with Forbidden Fruit- a very fruity and light summery cocktail. For a moment you will forget you are in hectic London, and the fast-pace lifestyle. It is truly a place to relax and enjoy your day..


Лондон е полн со места какви што никогаш не сте виделе претходно. Sky Garden е едно од тие места, не е толку популарно место помеѓу туристите (кога ќе го споредиме со другите места) и место кое кога сте таму заборавате каде се наоѓате. Лоциран на јужната страна од реката во 37 катна зграда, што ја прави највисоката градина во Лондон.

Sky Garden е бесплатна, но мора да резервирате карта неколку дена пред Вашата посета. Самата градина е лоцирана во облакодер и ви дава 360 степени поглед на Лондон. Ако имате среќа и ја посетите додека е времето е убаво и сончево, тогаш ќе бидете магепсани од погледот. Ќе имате можност да ги видите сите лендмаркс на Лондон како Tower Bridge, Tate Modern, St. Paul катедралата, the Gherkin, the Shard…

Освен прекрасниот поглед, има буквално цела џунгла. Градината е дизајнирана од архитекти за пејсажи  од Gillespies. Поголемиот дел од растенијата се од Медитеранскиот и Јужно Афричкиот предел, има различни видови на дрва, цвеќиња и билки.

Додека уживате во одличниот поглед можете да ручате во еден од рестораните во Sky Garden или да се освежите со пијалок во еден од двата бара во градината и да пробате некој од нивните коктели. Бидејќи беше доста топол ден, се одлучив за некој од нивните коктели инспирирани од летото и го одбрав коктелот  Forbidden Fruit- овошен и лесен летен коктел. За момент ќе заборавите дека сте во хаотичниот Лондон и ќе го избегнете метежот. Ова е одлично место за релаксација и место да го поминете Вашиот слободен ден.