Lifestyle

Gingerbread hot chocolate recipe

December 27, 2020

Once in a blue moon I do post a recipe post on here. The recipes are that easy that a 4 year old can do them, because lets be realistic I am no good at cooking, and have no will to be so. As a non coffee drinker, teas and hot chocolate are my go to beverages especially in the colder months. There is nothing I like more than a nice hot chocolate. I prefer to make my hot chocolate at home, hence way less sugars in it.

Anyway, this year I thought of experimenting a bit and doing a gingerbread flavored hot chocolate. I saw something similar on Pinterest. So I wanted to recreated on my own way.


Еднаш на плава месечина постирам рецепт на блогот. Рецептите се толку едноставни што 4 годишно дете може да ги направи, да бидеме реалистични не сум добра во кујна а немам ни желба да бидам. Како личност што не пие кафе, чаеви и топло чоколадо е она што најчесто конзумирам особено во поладните месеци. Преферирам да си го правам топлото чоколадо дома, бидејќи многу помалку шеќери.

Оваа година одлучив да експериментирам малку и да направам топло чоколадо со вкус на колачиња од ѓумбир. Видов нешто слично на Пинтерест. Па сакав да го рекреирам на мој начин.

What you need/Што ви треба:

  • hot milk (can be plant based too) 250ml per cup/ топло млеко (може да биде и растително) 250мл по шолја
  • 100% cocoa 2-4 teaspoons /100% какао 2-4 чајни лажички
  • gingerbread flavored syrup/or gingerbread spice 1 shot/ сируп со вкус на колачиња од ѓумбир/или зачин (морско оревче,мелено каранфилче, ѓумбир во прав, цимет)
  • marshmallows
  • cinnamon/ цимет

Pretty easy, you warm milk up (I tried making it with almond and oat milk as well is just as tasty as with regular milk if not even tastier). Add 2 to 4 teaspoons of cocoa (cocoa is way healthier than instant hot chocolate) the amount you add is based on taste, lastly add one shot of gingerbread syrup or if you are using spice one teaspoon. Mix everything very well. Then add it in your mug, add marshmallows and cinnamon as topping and you are ready.

Let me know if you try making the hot chocolate!


Доста едноставно, затоплувате млеко (го направив исто и со млеко од бадем и овес и е исто така вкусно да не речам и повкусно него ли обично млеко). Додавате 2 до 4 чајни лажички какао по ваш вкус, на крај додавате еден шот сируп или една лажичка од зачинот. Се мешате убаво, да нема грутки. И потоа го сервирате во шолја, можете и да ставите marshmallows и цимет како додатоци и сте готови.

Кажете ми доколку го направите!

Photography: Simone Kalica

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.