Fashion

Brunch in Covent Garden

November 13, 2016

Today I am taking You in one of the most beautiful neighborhood in London. Covent Garden, in the heart of London’s West End and with a history dating back to the 17th century. It’s a unique destination, synonymous with high culture and arts that attracts more than 40 million visitors a year. But it is the world-famous Central Market building which is the one most people refer to when talking about ‘Covent Garden’ or ‘Covent Garden Market’.

 

My love towards Covent Garden is no secret. This is a place where the opera competes with the theaters, but also this a place for the good food lovers and those who want to buy pretty things.
The coble streets are lined with little shops, cafes and restaurants, the place buzzes with locals and travelers alike.
I went to look for a good brunch place, and ran across Le Pain Quitidien and I’m retelling You their story.

 

The tradition of fresh-baked bread is a routine worthy of repetition. Once Belgian Alain Coumont decided to open his bakery, he needed to decide on a name. He recalled a memory of his father exclaiming “moi, ce n’est pas mon pain quotidien!” literally translating to “it’s not my daily bread.” Alain knew he needn’t look any further for the words to hang above his bakery door.

 

Welcome to Le Pain Quotidien, “the daily bread,” where the past meets the present and the future is today.

 

When our founder, Alain Coumont, was a young boy in Belgium, he went to his grandmothers house every Wednesday afternoon where she greeted him with a small bowl of steaming hot chocolate. Alain cupped his hands around it, letting the warmth seep into his body and chase away winter’s frigid chill.

 

As a young chef in Brussels, Alain hunted, tasted and searched for bread that lived up to his childhood ideal. Coming up empty-handed was perhaps the most fortunate stroke, for Alain realized that the only way to satisfy his yearning for the rustic bread of his youth was to recreate it from memory. And so, Le Pain Quotidien was born from his quest to taste the familiar.

As a chef, he carried the memory of that warmth to the tables of Le Pain Quotidien. To this day, simple bowls still stir memories of a child’s delight, and still carry warmth to our friends.

 

Le Pain Quotidien has a straightforward philosophy. This Belgian bakery believes that whatever you’re making or baking, the simplest way is always the best. And that’s why this Covent Garden cafe’s emphasis is firmly on the finest ingredients – farm fresh produce, fragrant herbs and artisanal cheeses.

 

After this sweet story about a Belgium men and his dream for good bread, I go out in the autumn sun that lights up the facades of the streets of Covent Garden.


Денес Ве носам во едно од најубавите Лондонски соседства.

 

Covent Garden во срцето на западниот  дел од градот, со историја која датира назад до 17 век. Уникатна дестинација, синоним на висока култура и уметност која привлекува повеќе од 40 милиони туристи годишно. Но, светски познатата Central Market градба, е она на што многу луѓе помислуваат кога зборуваат за ‘Covent Garden’ или ‘Covent Garden Market’

 

Затоа и не е тајна мојата љубов за Ковент Гарден. Ова е место каде операта се натпреварува со театрите, но ова е и дестинација за уживачите во добра храна и за оние кои сакаат да купуваат убави нешта.

 

Улиците од калдарма се подредени со мали продавинички, кафетерии и ресторани. Местото е преполно со, локалци но и туристи.
Јас тргнав во потрага за место каде што служат добар бранч.
И така го пронајдов Le Pain Quitidien и Ви ја раскажувам нивната приказна.

 

Традицијата за свежо печен леб е рутина вредна за повторување. Еднаш еден Белгиец по име Alain Coumont се одлучи да отвори своја пекара, и требаше да се одлучи за име. Се присети на спомен од неговиот татко изјавувајќи “moi, ce n’est pas mon pain quotidien!” што во буквален превод би значело “тоа не е мојот секојдневен леб.” Alain знаеше дека не треба да трага подалеку за некои други зборови да стојат над вратата од неговата пекара.

 

Добредојдовте во Le Pain Quotidien, “секојдневниот леб”, каде минатото се среќава со сегашноста, а иднината е денес.

 

Кога Alain Coumont, беше младо момче во Белгија, секое попладне во среда одеше во посета на неговата баба, каде што таа го пречекување со мала шолја топло чоколадо. Alain ги обвиткуваше своите дланки околу шолјата, дозволувајќи топлина да го обвитка неговото тело и да го избрка зимскиот студ.

 

Како млад кувар во Брисел, Alain бараше и пробуваше леб кој ќе го задоволи неговиот идеал од детството. Излегувајќи со празни раце можеби и беше најдобрата работа,  кога Alain сфати доклоку сака да си го задоволи својот идеал од детството, треба да го создаде од сеќавање. И така Le Pain Quotidien се појави од неговата желба да го вкуси познатото.

Како кувар тој ја пренесуваше меморијата на таа топлина на масите во Le Pain Quotidien. До ден денес, едноствани чинии уште носат спомени од задоволството на детето, и пренесуваат топлина на новите пријатели.

 

Le Pain Quotidien има јасна филозофија. Оваа Белгиска пекара верува дека што и да правите или печите, наједностваниот начин е секогаш најдобар. И затоа на оваа кафетерија во Ковент Гарден акцентот е во најдобрите состојки- органски, миризливи билки и сирења.

 

После оваа слатка приказна за еден Белгиец и неговиот сон за убав леб, излегувам надвор на есенското сонце кое ги осветлува фасадите на улиците на Ковент Гарден.

_tea4037-2

_tea4042-2

_tea4041-2

_tea4047-2

_tea4062-2

_tea4060-2

_tea4061-2

_tea4087-2

_tea4064-2

_tea4072-2

_tea4073-2

_tea4070-2

_tea4068-2

Dress: Zara here

Boots: Stradivarius here (similar)

Bag: Gucci Dionysus here

You Might Also Like

  • Anna November 16, 2016 at 11:36 am

    Great post, love the photos 🙂